Fortællinger på skrift

”Man skal virkelig have meget gå-på-mod”

Det tog kun en enkelt nat, så havde Peer mistet synet helt på det ene øje. Og langsomt fulgte det andet øje efter. Peer har grøn stær og AMD og vidste ikke, hvor han skulle søge hen, for at få den hjælp han havde brug for. Men efter et besøg på VeluxFondens synseksperimentarium SynsExpo gik det hele hurtigt lettere.

Af Helene Skovmose Bay

Det var på en ferie i Spanien, at Peer Aagaard Winther vågnede en morgen og ikke længere kunne se på venstre øje.

Lægerne i Spanien turde ikke at behandle, så Peer blev sendt hjem til Danmark med det samme. Her fik han at vide, at årsagen til synstabet var øjensygdommen grøn stær.

Grøn stær

Grøn stær kan optræde i en kronisk og en akut form. Både ved kronisk og akut grøn stær skyldes synstabet, at trykket i øjet ændrer sig. Hvis sygdommen ikke bliver behandlet i tide, udhules og beskadiges den del af synsnerven, der kaldes papillen.

Den mest almindelige form for grøn stær er den kroniske. Den udvikler sig langsomt, og ofte opdages den først, når synsfeltdefekterne er blevet meget udtalte.

Akut grøn stær er sjældnere. Her stiger trykket i øjet pludseligt voldsomt, og den akutte trykforøgelse kan ødelægge synsnerven inden for få dage.

Læs mere om grøn stær under Viden om Syn, hvor du også kan prøve vores synssimulator

...

I dag er Peer 81 år gammel, og indtil for tre år siden følte han sig faktisk ikke så besværet af sit syn.

”Selvom det ene øje var gået, så havde jeg jo fuldt syn på det andet. Det var jo ikke et handicap som sådan. Men så begyndte det altså stille og roligt at gå ned af bakke med det raske øje.”

Peer fik konstateret AMD, og han fik at vide, at han nok måtte indstille sig på, at hans syn kun ville blive dårligere med årene. 

”Jeg ved ikke, hvor meget syn jeg har i dag. Men det er så dårligt, at jeg ikke kan se ansigtet på en person, selvom jeg sidder lige overfor dem. Jeg kan ikke genkende og se hvem det er.”

AMD

AMD er en forkortelse for ’aldersrelateret maculadegeneration’. 

Tilstanden skyldes ændringer på øjets nethinde, der opstår på grund af alder. AMD kan besværliggøre læsning, gøre det svært at fokusere på ansigter, eller udføre aktiviteter, der kræver fokus på detaljer. Orienteringssynet er dog intakt.

Der findes en tør og en våd form for AMD.

Tør AMD  er den mest almindelige. Den kan ikke behandles, men den kan forebygges ved at undgå rygning, og spise grønt. Ved tør AMD oplever man kun få, eller slet ingen symptomer til at begynde med. Men efterhånden som sygdommen udvikler sig, opstår der blinde pletter, der er svære at ignorere.

Våd AMD  udvikler sig typisk hos personer, der allerede har tør AMD. Ved våd AMD sløres synet og skævvrides. Lige linjer ses som buede, bogstaver danser og ansigter forvrænges. Våd AMD kan ødelægge synet på få uger, så man skal opsøge øjenlæge med det samme, hvis man oplever symptomer som disse.

Læs mere om AMD under Viden om Syn, hvor du også kan prøve vores synssimulator

...

En labyrint at komme igennem 

Peer har været arkitekt hele sit liv med tegnestue både hjemme i Vestjylland, men også i København. Og selvom Peer ser så dårligt som han gør, så insisterer han stadig på at tegne. Det lyder måske umuligt, men det kan faktisk godt lade sig gøre, for Peer har fået adgang til de helt rigtige hjælpemidler.

Dog var det ikke nemt for Peer at nå dertil.

”Det største problem har været, at jeg ikke anede, hvor jeg skulle søge hen. Det har simpelthen været en labyrint at komme igennem, ind til de rigtige mennesker og få den rigtige hjælp.”

Peer føler, at han langt hen ad vejen selv har måtte gøre arbejdet.

”Og så tager det jo megalang tid, før man når målet. Man skal virkelig have meget gå-på-mod. Min fornemmelse er, at der er flere, der bare sidder derhjemme og accepterer tilstanden, og så må familien ordne resten.”

Men Per accepterede ikke bare tilstanden, han kom igennem labyrinten.

”Det var en bekendt, der sagde til mig, at han havde set, at der var sådan en synsudstilling – SynsExpo, på Rådhuset i København.”

Som at komme til børnefødselsdag 

Peer tog hele vejen fra Hvide Sande til København. For han ville over at se, hvad SynsExpo var for noget.

”Det var jo som at komme til børnefødselsdag, med alt det der var på bordet. De havde instrumenter, jeg aldrig nogensinde havde hørt om. Folk, der forklarede dit og dat. Det var helt vildt. Og så er det gået stærkt siden.”

Efter SynsExpo kom Peer i kontakt med en sagsbehandler fra Dansk Blindesamfund. Og Center for kommunikation i Herning, fik hjulpet ham i gang med at få bevilliget de hjælpemidler som han har i dag.

Min fornemmelse er, at der er flere, der bare sidder derhjemme og accepterer tilstanden, og så må familien ordne resten.
Peer Aagaard Winther

Peer har mange forskellige hjælpemidler. Han har blandt andet en læsepen, der kan læse alt op for ham. Han har en stor fjernsynsskærm koblet til sin computer. Og computeren har både oplæsnings- og dikteringsprogrammer.

”Hjælpemidlerne, det er altså en god ting, for så kan du stadigvæk følge med i, hvad der sker.”

Et sidste skud i bøssen 

Selvom Peer har ladet sig pensionere fra arkitektfaget, så får han som tidligere nævnt alligevel tegnet lidt en gang imellem. Han har nemlig også fået bevilget nogle forstørrelsesapparater, der kan projektere det han tegner op på en meget stor skærm.

Men helt optimalt er det nu ikke.

”Problemet er, at man arbejder på en meget lille del af en større flade. Hvis man tager et A4-ark, så kan man måske kun arbejde på 4x4 centimeter ad gangen. Så det er en meget langsom proces, men det er fint nok.”

Peer savner dog at tegne frihåndstegninger, det kan han simpelthen ikke, men håbet er lysegrønt.

”Jeg har jeg lige fået at vide, at der måske er et sidste skud i bøssen. Der er en ny maskine, der er ved at være færdigudviklet. Den kan forstørre tingene bedre op, så de ikke flyder fuldstændig ud. Den får jeg nok lov at prøve. Så må vi se, hvad den kan.”

 

 

Dato